Pigwowiec zawiera kilkakrotnie więcej witaminę C niż cytryna i jest świetnym dodatkiem do herbaty w okresie jesiennym i zimowym. Sok z pigwowca doskonale podnosi odporność i wspomaga leczenie przeziębienia.
Pigwowiec często jest mylony z pigwą i chociaż ich owoce mają podobne właściwości, nie jest to ta sama roślina. Pigwa to drzewo i jej owoce są kilka razy większe od pigwowca japońskiego, który jest krzewem. Owoce pigwowca są bardzo twarde, dojrzałe mają piękny żółty kolor i cudowny aromat. Jeśli mamy jeszcze zielone owoce, najlepiej włożyć je do kartonu razem z kilkoma jabłkami, wtedy szybciej dojrzeją i będą mniej kwaśne.
Do herbaty pokrojonego pigwowca można tylko przesypać cukrem lub wymieszać z miodem i przechowywać w lodówce. Na zimę jednak wolę go zagotować, gdyż dłużej i lepiej się przechowuje. Mam nadzieję, że znacie ten cudowny owoc i korzystacie z jego zdrowotnych właściwości.
Składniki na pigwowiec do herbaty:
- 1 kg dojrzałego pigwowca
- 0,5 kg cukru
- 7 - 10 cm świeżego imbiru (opcjonalnie)
Jak zrobić pigwowca do herbaty?
- Owoce umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Można do tego wykorzystać maszynkę z przystawką do szatkowania kapusty.
- Imbir oskrobać ze skórki i pokroić w plasterki.
- Pokrojone składniki zasypać cukrem i odstawić na 12 godzin, aż powstanie sok.
- Pigwowca razem z sokiem krótko zagotować i bardzo gorącym napełnić wyparzone słoiki. Zakręcić, obrócić do góry dnem, przykryć ścierką i odstawić do wystudzenia.
- Przed schowaniem słoiczków do spiżarni, pukając w zakrętki sprawdzić, czy słoiczki są zamknięte. Wieczko powinno być delikatnie wklęsłe, a pukając, powinien być głuchy odgłos bez dźwięku.
Zobacz również: czekośliwka.
Samo zdrowie w słoiczku <3
OdpowiedzUsuńIdealne na zimę do herbatki :)
OdpowiedzUsuńSuper, do zimowej herbaty pasuje idealnie :)
OdpowiedzUsuń