Przepis na mięciutkie i bardzo aromatyczne babeczki z miodem na pewno przypadnie do gustu osobom lubiącym smak miodu. Babeczki są łatwe do zrobienia i nie wymagają długiego krzątania się w kuchni.
Babeczki zaraz po upieczeniu trzeba posmarować śmietaną z miodem, wtedy śmietana się roztopi i utworzy się na babeczkach błyszcząca słodka polewa. Babeczki można również polać roztopioną z miodem czekoladą. Do babeczek należy użyć miodu naturalnego, gdyż ze sztucznym nie będą miały ani smaku, ani aromatu miodowego.
Ilość porcji: 24
Czas przygotowania 40 minut
Składniki na babeczki z miodem:
Mokre:
- 50 g masła
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 4 łyżki miodu naturalnego
Suche:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
(szklanka o pojemności 250 ml)
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- 2 łyżki śmietany 18%
Jak zrobić babeczki z miodem?
- Mleko podgrzać i rozpuścić w nim masło i miód, nie gotować.
- Po wystudzeniu roztrzepać w mleku jajka.
- Do przesianych suchych składników dodać mokre i wymieszać wszystko na jednolitą masę.
- Foremki na babeczki napełniać ciastem do 2/3 ich wysokości.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 18 - 20 minut, do suchego patyczka.
- Gorące babeczki posmarować rozmieszaną z miodem śmietaną.
Fajny pomysł i faktycznie dość prosty i szybki przepis. Lubię takie słodycze :)
OdpowiedzUsuń