Menu

Kapusta z suszonymi grzybami

Kapusta z suszonymi grzybami jest potrawą, która jest przygotowywana tylko na Wigilię. Smak kiszonej kapusty z suszonymi grzybami pamięta się przez cały rok i czeka, kiedy znów będzie można go poczuć. Proste połączenie, a w tym jednym dniu smakuje jakoś wyjątkowo. 

Wigilijny bigos z grzybami
Kapusta z suszonymi grzybami to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Taką kapustę robię zazwyczaj tylko na Wigilię i wszystkim bardzo smakuje. Jest to chyba jedna z tych potrawa, której smak najbardziej przypomina święta i czeka się na nią przez cały rok. 
Ilość porcji: 2 - 3

Składniki na kapustę z suszonymi grzybami:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 70 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 wędzone śliwki
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka kminku (ziarno)
  • 3 ziarna jałowca
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 - 2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • sól do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kapustę z suszonymi grzybami?

  1. Kapustę spróbować, jeśli jest bardzo kwaśna to przepłukać zimną wodą, odcisnąć i drobniej pokroić. Zbyt długo nie płukać, gdyż kapusta z suszonymi grzybami powinna być lekko kwaśna. Najlepsza do zrobienia tego dania jest domowa kiszona kapusta, którą warto zrobić wcześniej. 
  2. Grzyby moczyć w zimnej wodzie przez godzinę, następnie pokroić na mniejsze cząstki. Wody po moczeniu grzybów nie wylewać, gdyż potrzebna będzie do duszenia kapusty.
  3. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem.
  4. Do cebuli dodać kapustę, około 1/2 szklanki oleju i przesmażyć. Kapustę podlać wodą po moczeniu grzybów i dusić około 40 minut pod przykryciem. Co pewien czas zamieszać, aby kapusta się nie przypaliła. Jeśli na patelni jest mało płynu to, co pewien czas należy podlewać gorącą wodą, gdyż kiszona kapusta dość szybko wchłania wodę.
  5. Następnie dodać przyprawy (bez soli i pieprzu) i dusić pod przykryciem około 60 minut.
  6. Do podduszonej kapusty dodać pokrojone grzyby i śliwki, dusić do miękkości kapusty i grzybów. Pilnować, aby grzyby się nie przypaliły, jeśli jest mało płynu podlać gorącą wodą.
  7. Na koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą, dusić bez przykrycia do czasu, aż konsystencja będzie odpowiednia.
  8. Kapusta świetnie smakuje tuż po zrobieniu, jak również podgrzana na dzień następny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry