Menu

Udziec z indyka w marynacie musztardowej

Pieczony udziec z indyka w marynacie musztardowej to danie, które świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako wędlina. Mięso z indyka po upieczeniu jest soczyste i bardzo aromatyczne.

Pieczony indyk w musztardzie na pyszny obiad
Mięso z indyka jest zdrowe i bardzo smaczne, a do tego łatwe do przygotowania. Marynata z musztardy nadaje mięsu przyjemnego smaku i zapobiega przed wysuszeniem mięsa w czasie pieczenia. Pikantność upieczonego udźca zależy od tego, jak ostra będzie musztarda użyta do marynaty. U mnie mięso było umiarkowanie pikantne, gdyż dodałam musztardę francuską.

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 70 minut + marynowanie

Składniki na udziec z indyka w marynacie musztardowej:

  • 1,2 kg udźca z indyka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki soli
  • łyżka masła

Marynata do indyka:

  • 3 łyżki musztardy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka mielonej kolendry
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • łyżeczka soku z cytryny 

Jak zrobić udziec z indyka w marynacie musztardowej?

  1. Udziec umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie wyciąć z niego delikatnie kość.
  2. Czosnek obrać i każdy ząbek przekroić na 4 części. W mięsie tam, gdzie nie ma skóry zrobić małe dziurki i wsunąć w nie czosnek.
  3. Skórę nakłuć w kilku miejscach ostrzem noża i cały udziec natrzeć solą. 
  4. Odczekać chwilę, aż sól się rozpuści i posmarować cały udziec marynatą.
  5. Składniki marynaty dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita kremowa konsystencja, która nie będzie spływać z mięsa. Oliwy całej od razu nie dodawać, w zależności od konsystencji musztardy, dodać jej mniej lub nieco więcej.
  6. Udziec uformować podwijając pod spód skórę, można nawet spiąć ją wykałaczkami i włożyć do brytfanki skórą do góry. Odstawić na co najmniej 2 godziny w chłodne miejsce, aby mięso przeszło marynatą.
  7. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 stopni C przez 60 minut, następnie zdjąć pokrywkę, położyć na indyku masło i zapiekać bez przykrycia około 15 minut.
  8. Po upieczeniu przykryć i pozostawić w nagrzanym piekarniku około 10 minut, aby indyk doszedł i zatrzymał się proces pieczenia.
  9. Do wytopionego płynu, aby powstał sos, można dodać 2 - 3 łyżki śmietany 30% i zagotować w rondelku. Sos robić tylko wtedy, gdy wytopiony tłuszcz nie jest mocno przepieczony.
  10. Udziec świetnie smakuje na ciepło z ryżem i warzywami lub po wystudzeniu, jako wędlina na kanapki.

2 komentarze:

  1. Super przepis zrobię sobie na urodziny pozdrawiam serdecznie 🌷

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Polecam, u mnie wszystkim bardzo smakuje, pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry