Pieczony udziec z indyka w marynacie musztardowej to danie, które świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako wędlina. Mięso z indyka po upieczeniu jest soczyste i bardzo aromatyczne.
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 70 minut + marynowanie
Składniki na udziec z indyka w marynacie musztardowej:
- 1,2 kg udźca z indyka
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki soli
- łyżka masła
Marynata do indyka:
- 3 łyżki musztardy
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka mielonej kolendry
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- łyżeczka soku z cytryny
Jak zrobić udziec z indyka w marynacie musztardowej?
- Udziec umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie wyciąć z niego delikatnie kość.
- Czosnek obrać i każdy ząbek przekroić na 4 części. W mięsie tam, gdzie nie ma skóry zrobić małe dziurki i wsunąć w nie czosnek.
- Skórę nakłuć w kilku miejscach ostrzem noża i cały udziec natrzeć solą.
- Odczekać chwilę, aż sól się rozpuści i posmarować cały udziec marynatą.
- Składniki marynaty dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita kremowa konsystencja, która nie będzie spływać z mięsa. Oliwy całej od razu nie dodawać, w zależności od konsystencji musztardy, dodać jej mniej lub nieco więcej.
- Udziec uformować podwijając pod spód skórę, można nawet spiąć ją wykałaczkami i włożyć do brytfanki skórą do góry. Odstawić na co najmniej 2 godziny w chłodne miejsce, aby mięso przeszło marynatą.
- Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 stopni C przez 60 minut, następnie zdjąć pokrywkę, położyć na indyku masło i zapiekać bez przykrycia około 15 minut.
- Po upieczeniu przykryć i pozostawić w nagrzanym piekarniku około 10 minut, aby indyk doszedł i zatrzymał się proces pieczenia.
- Do wytopionego płynu, aby powstał sos, można dodać 2 - 3 łyżki śmietany 30% i zagotować w rondelku. Sos robić tylko wtedy, gdy wytopiony tłuszcz nie jest mocno przepieczony.
- Udziec świetnie smakuje na ciepło z ryżem i warzywami lub po wystudzeniu, jako wędlina na kanapki.
Super przepis zrobię sobie na urodziny pozdrawiam serdecznie 🌷
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam, u mnie wszystkim bardzo smakuje, pozdrawiam :)
Usuń